Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Cum a redevenit cartela prepay marele dușman al securității naționale

$
0
0

Pe premierul Dacian Cioloș l-a cam luat gura pe dinainte și a debitat prostii la o televiziune, după ce a afirmat că unele cartele prepay din România sunt folosite în pregătirea unor atentate teroriste. Informația nu a fost confirmată nici măcar de SRI, care spune că da, există cartele prepay nenominale din România în zonele de conflict, dar nu știe dacă ele sunt folosite de cetățenii români sau străini din zonă sau de persoane care au legături cu entități teroriste.

Astfel s-a deschis din nou discuția despre cartelele prepay nenominale, atât de drag celor cu legături cu serviciile. Și, da, o dezbatere ar fi necesară, dar nu pentru că iese Cioloș și aiurează la televizor sau pentru că serviciile încearcă să profite de atentatele de la Bruxelles pentru a primi și mai multă putere.

De altfel, un alt gâgă, așa-zisul șef al Comisiei de Control a SRI, Georgian Pop, a ieșit când nici nu se terminaseră ecourile exploziilor și a spus că SRI să anunțe de ce legi are nevoie, pentru că Parlamentul face și drege. Serios? Nu mai bine ne spune SRI ce face cu banii, care e bugetul real și apoi mai discutăm despre legi care vin să mai diminueze un pic libertățile publice și dreptul la intimitate?

E drept, în discuția asta cu cartelele prepay, nu văd de ce nu ar fi înregistrate nominal. Nu am avut niciodată așa ceva, mi se pare prea complicat și nu cred că sunt mai ieftine decât un abonament. Așa că, aici nu ar fi neapărat o problemă, deși o cartelă poate fi furată sau vândută sau mai știu eu ce. E, drept, dacă ar exista un proprietar acesta ar putea fi luat la întrebări ulterior și poate ar ușura o eventuală anchetă. Poate.

Evident, în discuția despre cartele, PSD și UNPR au sărit imediat să susțină o eventuală lege care va obliga nominalizarea proprietarilor de cartele preplătite. PNL, prin vocea Alinei Gorghiu, a dovedit că mai păstrează ceva resturi din vechiul liberalism. Puține și obosite, dar mai sunt.

„E nevoie de o dezbatere foarte serioasă în societatea românească, dar mai ales în Parlamentul României pentru că nu mi se pare normal să aflu de la o televiziune într-un interviu cu un prim ministru că anumite cartele prepay din România au fost folosite de diverse persoane în comiterea unor acte teroriste. Cum nu găsesc firesc că SRI să răspundă punctual unei televiziuni în același sens. Normalul și firescul îl văd așa: vine o informare către tot Parlamentul României cu privire la situația cumpărării acestor cartele și folosirii lor în acte teroriste, că înțeleg că s-au folosit în Siria, în Irak, că nu se știe dacă s-au folosit în Belgia sau în alte țări. Important este să avem această evaluare și să decidă toți parlamentării în cunoștință de cauza”, spune Alina Gorghiu.

Și de data asta are dreptate, mai ales când susține că e nevoie de un proiect care să asigure nevoia de securitate a României, dar să și protejeze drepturile și libertățile cetățenilor.

Altfel ce o să facem? Nu avem nicio garanție că nu vor mai fi atentate, ba din contră, după cum se prezintă lucrurile. Dacă de fiecare dată SRI sau politicienii cer strângerea șurubului vom ajunge să trăim în lagăre – pentru protecția noastră, firește – iar securitatea tot nu va fi garantată. Pentru că nimeni și nimic, lege sau instituție, nu pot garanta siguranța. Ea nu există, e doar o noțiune.

Și culmea, această noțiune în loc să asigure prinderea și pedepsirea teroriștilor sau blocarea tentativelor lansate de aceste creaturi, nu face decât să pedepsească o dată în plus victimele, cu restrângerea diferitelor drepturi, de la cel de liberă exprimare, la dreptul de a se deplasa sau de a-și trăi viața așa cum găsesc de cuviință atâta vreme cât nu-i deranjează pe cei din jur.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Latest Images

Trending Articles